Filosofie voor beginners

Reacties en media

HET DIKKE DENKBOEK

emotiesDe denker Socrates

Annemarie van Es, Openbare Basisschool De Startbaan, Den Haag:

‘De aanpak, vragen en voorbeelden zijn uitnodigend en geven mij handvatten om nu ook echt eens een aantal filosofielessen te gaan geven. Dat wilde ik al een tijdje en dit boek trekt me nu over de streep.’  (22-4-2014)

Amanda Gout, blogger via Kiddowz.net

‘Voor mensen zoals ik, die weinig filosoferen een echte eye-opener.  Ik heb ontzettend veel geleerd van dit boek en het heeft me absoluut aan het denken gezet. Dit boek blijft dan ook zeker hier in huis als naslagwerk…’  (3-5-2014)

Susan Venings, kinderboekenblogger via  Kinderboekenpraatjes.nl

Het dikke denkboek mag in geen boekwinkel of bibliotheek ontbreken. Het is een geweldig boek voor iedereen die meer wil weten over de thema´s en grote namen uit de westerse filosofie. Het boek is ook een aanrader voor studenten die tijdens hun studie voor het eerst kennismaken met het vak filosofie. De heldere uitleg van Molenaar is dan een prettig steuntje in de rug om de vaak complexe filosofische theorieën eigen te maken. ’ 

‘Het boek is een schatkamer voor iedereen die iets over filosofie wil weten. De uitleg van de diverse theorieën is goed gestructureerd en neemt de lezer stapje voor stapje mee in het denkproces. De voorbeelden ter verduidelijking zijn goed gekozen en blijven dicht bij de belevingswereld van jongeren. ’   (23-5-2014)

 

 

Tessel Bauduin, via NBD Biblion, op boekensalon.nl

‘De bedoeling is om naast een denk– ook een doeboek te zijn. Natuurlijk is het boek niet diepgaand, maar het kan een aardige introductie op grote vragen zijn.’ (30-7-2014)

 

Monique Dijkgraaf-van Rossum, via Wieschrijftdieblijft.nl

Ik denk, dat Molenaar goed geslaagd is in zijn opzet. Het boek is toegankelijk, leuk, ziet er aantrekkelijk uit en is nergens saai te noemen. Ik twijfel wel een beetje of de gemiddelde 12-jarige dit boek zal pakken, maar voor de nieuwsgierige exemplaren onder hen is dit zeker een aanrader! ‘Het dikke denkboek’ krijgt hier in huis in ieder geval een mooi plekje in de boekenkast tot onze eigen vier wijsgeren oud genoeg zijn om het te pakken! Conclusie: een boek dat vermaakt, informeert en enthousiasmeert, dat alles verpakt in een vet cool jasje.’  ¶¶¶¶ (11-9-2014)

Alexandra Bronsveld, Centrum voor Kinderfilosofie, Boskoop op Kinderfilosofie.nl

De hoofdstukken zijn goedgevuld en speels opgebouwd. Zo start ieder hoofdstuk met een inleiding waarin de complexiteit van de vraag, bv. wat is mooi?, wordt neergezet en belangrijke begrippen worden toegelicht. De startvraag van het hoofdstuk bestaat nu ineens uit nog meer vragen!  Vervolgens komen Laura en Jesse aan het woord die de vraag dicht bij huis halen. Zo geeft Jesse als hij thuiskomst van een sportuitwisseling van school een ‘lelijk’ schilderijtje cadeau en hebben ze een kort gesprekje over waarom Jesse het wel mooi vindt en Laura niet. Dan begint het echte denkwerk in de categorie ‘Om over na te denken’ en helpt een oude denker, in het geval van Wat is mooi? Schopenhauer,  ons op weg.

In een volgende paragraaf laat de schrijver Schopenhauer op sappige wijze vertellen over zijn eigen leven als ‘verwend kwalletje’, zijn verschrikkelijke kostschool tijd, die ruzies die hij met z’n moeder had en zijn leven met vrouwen.

De hoofdstukken worden afgerond met een ander licht op de zaak, dat kan een andere denker zijn of een moreel dilemma dat gaandeweg het hoofdstuk naar voren komt. Tot slot krijgen we als lezer testjes, raadsels of vragen gepresenteerd en moeten we, als we dat nog niet gedaan hadden, zelf aan de hersengymnastiek. En alles wordt op speelse en grappige wijze ondersteund door de cartoons en illustraties van Sieger Zuidersma.’